HK melanjutkan hingga 7 Ogos peraturan kuarantin untuk ketibaan dari Macau
Uncategorized

HK melanjutkan hingga 7 Ogos peraturan kuarantin untuk ketibaan dari Macau

Kerajaan Hong Kong telah melanjutkan sehingga 7 Ogos tarikh akhir untuk menamatkan peraturan kuarantin 14 hari bagi ketibaan dari Macau, tanah besar https://3colleges.com/ China dan Taiwan. Tarikh akhir sebelum ini ialah 7 Julai.

Pihak berkuasa Hong Kong bagaimanapun berkata bahawa mereka “bekerja rapat” dengan rakan sejawatan mereka di Macau dan wilayah jiran Guangdong di tanah besar China, mengenai sistem pengiktirafan bersama keputusan ujian https://halloweencostumesmax.com/ Covid-19 dan pengecualian bersama daripada aturan kuarantin wajib.

“Kami akan mempertimbangkan untuk melonggarkan sekatan pergerakan merentas sempadan orang di antara tiga tempat dalam had tertentu untuk memudahkan mereka yang mempunyai keperluan penting untuk melakukan perjalanan antara Guangdong dan Hong Kong atau antara Hong Kong dan Macau,” kata pihak berkuasa Hong Kong dalam kenyataan akhbar yang dikeluarkan pada hari Selasa.

Butiran mengenai pengaturan sedemikian boleh diumumkan minggu ini, menurut komen oleh Ketua Eksekutif Hong Kong Carrie Lam Cheng Yuet-ngor (gambar dalam gambar fail), semasa sidang akhbar Selasa.

Walaupun sempadan masing-masing antara tanah besar China dan Macau dan https://rencontrejustices.org/ antara Macau dan Hong Kong kekal terbuka untuk perjalanan, sekatan sekatan – termasuk keperluan kuarantin 14 hari di Zhuhai untuk kebanyakan penduduk tanah besar yang ingin melawat Macau dan kemudian kembali melalui Zhuhai; dan kuarantin 14 hari di setiap arah untuk perjalanan antara Macau dan Hong Kong – telah menyebabkan jumlah pelancongan yang sangat tertekan dan, akibatnya, hasil permainan kasar di Macau.

Ketua Eksekutif Macau, Ho Iat Seng, berkata minggu lalu bahawa dia sedang memerhatikan  sama ada akan ada apa-apa “berita baik” pada Julai mengenai pelonggaran sekatan perjalanan antara bandar serantau yang disebabkan oleh Covid-19.

Beliau menambah terdapat harapan untuk bertindak pada bulan Jun, tetapi kumpulan jangkitan baru di ibu negara China, Beijing telah menyebabkan beberapa perubahan pendekatan.

“Berdasarkan bahasa pengumuman [kerajaan Hong Kong], kami mengesyaki fasa awal ‘gelembung perjalanan’ antara Hong Kong dan Macau (dan dari Guangdong melalui Hong Kong ke Macau) akan terhad dalam skala, berkemungkinan untuk bukan- pengembara riadah dengan kuota tertentu,” kata JP Morgan Securities (Asia Pasifik) Ltd dalam nota.

“Oleh itu, semua mata kini harus tertumpu pada kadar dan skala pembukaan semula sempadan antara Macau dan Guangdong (Guangdong menyumbang 46 peratus pengunjung China ke Macau tahun lepas), yang mungkin berlaku pada skala yang lebih luas (seperti termasuk masa lapang. pengembara dengan keputusan ujian Covid-19 negatif), walaupun keterlihatan kekal rendah,” tulis penganalisis pada Selasa DS Kim, Derek Choi dan Jeremy An.

Macau dan bandar jiran Zhuhai, di wilayah Guangdong, telah pun melaksanakan skim membenarkan sebilangan terhad pengembara bukan riadah melakukan perjalanan tanpa kuarantin antara kedua-dua bandar itu.